Monday, December 27, 2010

Dahsyatnyer Solat Subuh!

Seorang lelaki muda bangun di awal pagi utk solat subuh di masjid. Dia berpakaian, berwudu' dan berjalan menuju masjid. Di tengah jalan lelaki itu jatuh dan pakaiannya kotor. Dia bangkit, membersihkan bajunya, dan pulang ke rumah. Di rumah, dia berganti baju, berwudu', dan, berjalan menuju masjid.

Dlm perjalanan ke masjid, dia jatuh lagi di tempat yg sama! Dia, sekali lagi, bangkit, membersihkan dirinya dan kembali ke rumah. Dirumah, dia, sekali lagi berganti baju, berwudu' dan berjalan lagi menuju masjid.

Di tengah jalan menuju masjid, dia bertemu seorang lelaki yg memegang lampu. Dia menyapa lalu lelaki itu menjawab "Saya melihat kamu jatuh 2 kali di perjalanan menuju masjid, jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan kamu.' Lelaki muda mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan ke masjid.

Saat sampai di masjid, lelaki muda itu mengajak teman barunya yang membawa lampu untuk masuk bersolat subuh bersamanya. Lelaki tadi menolak. Berkali-kali diajak tetapi jawapannya sama.

Lelaki muda bertanya, kenapa menolak untuk masuk bersolat. Lelaki pembawa lampu menjawab:

Aku adalah Syaitan

Lelaki muda itu sungguh terkejut..!


Syaitan menjelaskan, ''Saya melihat kamu berjalan ke masjid,dan sayalah yg membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah, membersihkan badan dan kembali ke masjid, Allah mengampunkan semua dosamu. Saya membuatmu jatuh kedua kalinya, dan itupun tidak membuatmu merubah fikiran tetapi tetap kembali ke masjid.


Kerana itu, Allah mengampunkan dosa seluruh keluargamu. Saya KHUATIR jika saya membuatmu jatuh ketiga kalinya, mungkin Allah akan mengampunkan dosa seluruh penduduk desamu, jadi saya harus memastikan bahwa kamu sampai dimasjid dgn selamat..'

MORAL :
Jangan abaikan suatu niat baik yg kita mahu lakukan, kerana kita tidak pernah tahu ganjaran yg bakal kita perolehi dari segala kesulitan yg kita hadapi demi melaksanakan niat baik tsbt .

p/s: just 4 sharing!

7 comments:

Great teacher said...[Reply to comment]

nice.. :)

mary ann ;) said...[Reply to comment]

menarik..
hrp dpt jd iktibar ;)
follow sini ya, jemput singgah belog sy

z.u.n.a.i.d.a said...[Reply to comment]

@Great teacher

sharing is caring! tq sudi bc;-) tgk pic ni teringat kt GTO..mmg best giler!

z.u.n.a.i.d.a said...[Reply to comment]

@mary ann ;)

hope so,
thank yea mary ann
nti zue singgah sana!

Roket Kertaz said...[Reply to comment]

menginsafkan ..

z.u.n.a.i.d.a said...[Reply to comment]

@Roket Kertaz

thanks roket coz sudi singgah n bc..nti dtg la yea

Omu Rice said...[Reply to comment]

masyallah terasa sangat diri ni...terlalu lari jauh menyimpang...moga tahun baru ini menjadi pengajaran buat Omu...singgah sni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...